MÅLGRUPPE
Kurset er for alle som ønsker å lære mer om hvordan kraftmarkedet fungerer, hva som driver strømprisen og hvordan prisrisiko knyttet til strømprisen kan håndteres. 

INNHOLD
I motsetning til forrige vinter, har denne vinteren hatt uvanlig høye strømpriser. I februar i 2020 var prisen nede på 12 øre per kWh, som er den laveste prisen noen gang satt på en hverdag i februar i Norge. Det er svært uvanlig, og vi må tilbake til 2000 for å finne slike vinterpriser. 

Hva betyr utbygging av mer vindkraft for strømprisene? Hva med nye kraftkabler til Europa? Hvilken betydning har en ønsket klimapolitikk på strømprisen? Og hvordan kan prisrisiko håndteres?

Svingningene i strømprisene skyldes flere forhold. Den milde vinteren i fjor gjorde at vi brukte mindre strøm til oppvarming og mye nedbør ga økt vannkraftproduksjon. I år sitter "hele" norges befolkning på hjemmekontor og behovet for oppvarming er større.

I dette nettkurset vil du lære lære mer om hvordan kraftmarkedet fungerer, hva som driver strømprisen og hvordan prisrisiko knyttet til strømprisen kan håndteres. Kurset er delt inn i fire sesjoner: 

 • Hvordan fungerer kraftmarkedet? 
  Du vil lære mer om produksjons- og etterspørselsmiks. Hva skjer i markedene der kraft handles, og hvordan fungerer prismekanismen?
 • Hva driver strømprisen?
  Du vil få ytterligere kunnskap om kortsiktige og langsiktige prisdrivere, samt betydningen av været. Kraftprisutviklingen i 2020 vil brukes som eksempel.
 • Hvordan fungerer det finansielle kraftmarkedet? 
  Lær mer om hvordan det handles i det finansielle kraftmarkedet, og sammehengen mellom det fysiske og finansielle markedet. 
 • Hva er risikoen knyttet til strømprisen? 
  Du vil lære om risikoen knyttet til strømprisen, samt hvordan man kan håndtere den.


GJENNOMFØRING
Streamet forelesning - Nettkurs.
Kurset er delt opp i fire sesjoner. Varighet: Ca. 2 timer og 20 min. 
Kurset er tilgjengelig 45 dager etter kjøp. 

Dersom du skulle ha spørsmål om innholdet, ta gjerne kontakt med ansvarlig rådgiver merethe.straumsnes@fornybarnorge.no